Reteta gogosi simple si de post
Gogoșile sunt un desert indragit de toata lumea, indiferent de varsta. Pufoase, aromate si dulci, acestea reprezinta o adevarata incantare pentru papilele gustative. Daca iti doresti sa prepari cele mai bune gogosi chiar la tine acasa, ai nimerit exact unde trebuie! In acest articol iti vom dezvalui reteta perfecta pentru gogosi pufoase si delicioase, alaturi de cateva sfaturi pentru a le face de-a dreptul irezistibile.
Reteta gogosi simple si pufoase
Ingrediente necesare pentru gogosi pufoase (pentru aproximativ 20 de gogosi):
- 500g faina
- 25g drojdie proaspata sau 7g drojdie uscata
- 250ml lapte caldut
- 80g zahar
- 2 oua mari
- 50g unt topit si racit
- coaja rasa de la o lamaie
- un praf de sare
- esenta de vanilie (optional)
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru decorat
Mod de preparare gogosi simple si pufoase:
- Incepe prin a dizolva drojdia in laptele caldut. Daca folosesti drojdie uscata, amesteca bine pana se dizolva complet. Pentru drojdia proaspata, sfarama-o usor inainte.
- Intr-un castron mare, cerne faina si adauga un praf de sare. Fa o adancitura in mijloc si adauga ouale, zaharul, untul topit, coaja de lamaie si esenta de vanilie, daca doresti.
- Toarna amestecul de lapte si drojdie si incepe sa amesteci ingredientele cu o lingura de lemn sau cu maiinile pana obtii un aluat omogen.
- Framanta aluatul pe o suprafata infainata timp de 5-10 minute, pana devine elastic si nelipicios. Daca e prea lipicios, mai adauga putina faina, iar daca e prea tare, adauga lapte caldut.
- Pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, acopera cu un prosop si lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1h – 1h30min, pana isi dubleaza volumul.
- Dupa ce a crescut, imparte aluatul in 20 de bile egale. Lasa-le sa se odihneasca inca 10 minute.
- Incinge uleiul intr-o tigaie adanca la foc mediu. Testeaza temperatura cu o bucatica de aluat – ar trebui sa fâsâie si sa vina imediat la suprafata.
- Prajeste gogosile in ulei pe ambele parti pana devin aurii si frumos rumenite, cam 2-3 minute pe fiecare parte. Scurge-le pe un servetel absorbant.
- Cat sunt inca calde, da gogosile prin zahar pudra din abundenta. Serveste-le imediat pentru o experienta culinara de neuitat!
Varietati de gogosi
Odata ce stapanesti reteta de baza, poti incerca numeroase varietati de gogosi pentru a aduce un plus de savoare:
- Gogosi umplute: taie gogosile pe jumatate si umple-le cu gem, crema de vanilie, ciocolata sau dulce de leche.
- Gogosi glazurate: pregateste o glazura simpla din zahar pudra si putina apa sau lapte si decoreaza gogosile dupa prajire.
- Gogosi cu gaura in mijloc: inainte de a le praji, foloseste un dispozitiv special pentru a scoate cercuri mici din centrul gogosilor.
- Mini-gogosi: formeaza gogosi mai mici pentru portii individualizate perfecte pentru petreceri sau reuniuni.
- Gogosi vegane: inlocuieste laptele si ouale cu alternative pe baza de plante cum ar fi lapte de cocos, soia sau migdale si un amestec de seminte de in macinate cu apa.
moment al zilei. Nu ezita sa experimentezi diferite arome si umpluturi pentru a gasi combinatia favorita. Spor la gatit si pofta buna!
Citește și retetă clatite românești
Clătitele românești sunt un deliciu care ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute în bucătăria bunicii.
Reteta gogosi de post savuroase si pufoase
Chiar daca sunt preparate fara lapte si oua, gogosile de post pot fi la fel de delicioase si pufoase ca cele clasice. Secretul consta in aromele folosite si in pudra generoasa de zahar vanilat. De asemenea, nu uita sa adaugi un praf de sare in aluat pentru a intensifica gustul.
Ingrediente necesare pentru gogosi de post:
- 500g faina
- 2 linguri rase de zahar tos
- 1 plic drojdie uscata (7g) sau 20g drojdie proaspata
- 350-400ml apa calduta
- 3-4 linguri ulei vegetal caldut
- esenta de vanilie (pentru o aroma irezistibila)
- un praf de sare
- ulei pentru prajit
- zahar pudra vanilat si scortisoara macinata pentru decor
Mod de preparare al gogosilor de post:
- Incepe prin a cerne faina intr-un castron incapator. Adauga zaharul tos si sarea, amestecand bine.
- Daca folosesti drojdie proaspata, sfarama-o intr-un castron si adauga cateva lingurite de apa calduta pentru a o dizolva. In cazul drojdiei uscate, adaug-o direct peste faina.
- Fa o adancitura in centrul fainii si toarna treptat apa calduta, amestecand cu o lingura de lemn pana obtii un aluat omogen. Incorporeaza uleiul caldut si aromele.
- Framanta aluatul pe o suprafata infainata timp de 5-10 minute, pana devine elastic si nelipicios. Adauga faina suplimentara doar daca este nevoie.
- Formeaza aluatul intr-o bila, pune-o intr-un castron uns cu ulei si acopera cu un servet. Lasa sa dospeasca la loc cald 1h-1h30min.
- Imparte aluatul in 15-20 de bile egale si lasa-le sa se odihneasca inca 10 minute.
- Incinge uleiul pentru prajit si prajeste gogosile pe ambele parti pana devin frumos rumenite. Scurge-le pe un servet absorbant.
- Cat sunt inca calde, tavalete gogosile prin amestecul de zahar pudra vanilat si scortisoara. Savureaza-le imediat!
Urmeaza acesti pasi simpli si vei obtine cele mai bune gogosi de post, pufoase si aromate, perfecte pentru intreaga familie. Nu vei simti lipsa ingredientelor de origine animala
Citește și rețetă tiramisu
Tiramisu este un simbol al bucătăriei italiene, un desert care cucerește atât copiii, cât și adulții. Acestă rețetă tiramisu, formată din pișcoturi înmuiate în cafea și o cremă pufoasă de mascarpone, este perfectă pentru orice ocazie.
Concluzie
Prepararea gogosilor de casa nu trebuie sa fie un proces complicat. Cu ingrediente simple si cateva sfaturi practice, poti obtine cele mai pufoase, aromate si apetisante gogosi chiar la tine in bucatarie. Reteta de gogosi pufoase pe care ti-am prezentat-o este ideala pentru micul dejun sau ca desert in orice
Sfaturi pentru gogosi de casa perfecte
- Foloseste ingrediente de calitate si la temperatura camerei pentru o crestere optima a aluatului.
- Respecta timpii de crestere a aluatului, altfel gogosile vor fi dense si grele.
- Testeaza mereu temperatura uleiului inainte de a praji gogosile. Daca e prea rece, vor absorbi prea mult ulei, iar daca e prea fierbinte se vor rumeni prea tare la exterior ramanand crude in interior.
- Decoreaza gogosile cat sunt calde pentru ca zaharul pudra sa se lipeasca bine.
- Poti aroma gogosile in functie de preferinte cu esenta de rom, scortisoara sau lamaie.
- Pentru o reteta mai usoara, poti folosi iaurt in loc de lapte.
- Serveste gogosile proaspete pentru un rezultat pufos si delicios. Daca se intaresc, poti sa le incalzesti putin la microunde.
Citește și despre fasting sau mai pe românește postul intermitent
Ca antrenor personal, am observat cum fasting-ul poate fi un factor determinant pentru mulți clienți, oferind nu doar beneficii fizice, ci și recompense mentale și emoționale.